Hoe wordt een stropdas gemaakt?

Een stropdas is vaak niet langer dan 150 cm en niet breder dan 8 cm. Toch heeft dit product een interessant productieproces. Na het lezen van dit artikel weet u alles.

Een stropdas, ze zijn er in veel variaties. Breed, smal, gestreept, uni, bedrukt, geweven, gebreid. De één draagt een das omdat het bij zijn werk hoort, de ander omdat het mode is.

Er zijn veel materialen waaruit je een stropdas kan maken, zijde, polyester, wol, leer, katoen of mengvormen. De meeste dassen worden gemaakt van zijde of polyester.

Aan het produceren van een das gaat een heel verhaal vooraf. In dit stukje richten wij ons op het maken van een zijde of polyester das. Alles begint met de basisstof, een stuk geweven doek. De weefmethode is als eeuwenoud. Maar met de komst van machines is het tempo van weven en zijn de verschillende mogelijkheden toegenomen. Er wordt een "ketting op een boom" gespannen dat zijn de lengte draden. Door daar andere draden van links naar rechts en van rechts naar links in te slaan (inslag) wordt de stof geweven. Je kunt alles keurig om en om weven, dan krijg je een mooi egaal doek. Maar door ketting en inslag op een andere manier met elkaar te verweven  kun je verschillende patronen in de stof weven. Hierdoor is het mogelijk om strepen, noppen, paisleys of andere figuren te maken.

Vroeger werden de patronen op een weefkaart, ook wel jacquardkaart genoemd, vastgelegd. Deze zagen eruit als een soort draaiorgelmuziek. Een stuk karton waar gaatjes in zitten. Zo kon je steeds dezelfde patronen weven. Tegenwoordig heeft de computer deze weefkaart vervangen en worden de meeste stoffen volautomatisch geproduceerd.


Als de stof geweven is gaat deze naar de snijder. Die snijdt de stof met behulp van mallen in 3 stukken. Een voor- midden- en achterstuk. De stof wordt op diagonaal (45 graden) gesneden, daardoor wordt de das wat sterker en kan de das wat rekken. In de meeste gevallen wordt de das voorzien van een volledige tegenvoering. Dat is een dunne soepele stof die je in de punt ziet zitten als je de das omdraait. Daarnaast zit in iedere das een voering. De stof waaruit de das gemaakt wordt is bepalend voor het type voering. In een dikke geweven stof gaat een anderen voering dan in een dunne bedrukte stof. Soms worden er zelfs meerdere lagen voering voor een das gebruikt. De voering moet ervoor zorgen dat het geheel in model blijft en dat de das goed aanvoelt. De stropdas wordt binnenstebuiten gemaakt. De drie losse stukken worden in een machine gelegd. Deze voorziet de das van de binnen voering. Daarna wordt de das van binnen naar buiten omgedraaid en voorzien van label. Tot slot wordt de stropdas gestreken en na controle verpakt. Het hele productieproces is een samenspel van handmatige en machinale activiteiten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Copyright 2021 Stropdasplus.nl Powered by Lightspeed
iDEAL Bancontact / Mister Cash